Proiectul Național
Campania ,,19 Zile de activism” 1-19 Noiembrie 2024
Proiectul Național Campania “19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor” se desfășoară anual în perioada 1 — 19 noiembrie, fiind organizat de Federația Internațională a Comunităților Educative, secțiunea România (FICE) și susținut de Ministerul Educației Naționale.
Campania urmărește mobilizarea și încurajarea activităților locale și naționale pentru o mai bună prevenire a fenomenului. Folosind procesul de construire a coalițiilor generate de Campania 19 zile, putem spori solidaritatea și activismul pentru a crea un angajament la nivel mondial pentru încetarea violenței împotriva copiilor și a tinerilor până în 2030.
Scopul proiectului:
Campania are drept scop mobilizarea și încurajarea activităților pentru prevenirea fenomenului de abuz și violență împotriva copiilor și tinerilor, care încalcă drepturile copiilor, afectează dezvoltarea sănătoasă a acestora și se regăsește la toate nivelurile sociale, de la domiciliu până la sistemele educaționale, de sănătate și justiție.
Activitățile desfășurate au urmărit următoarele obiective:
- Dezvoltarea inteligenței emoționale și a celei cognitive. Promovarea unei vieți sănătoase și a bunăstării pentru toți și la toate vârstele;
- Conștientizarea abuzului atunci când acesta există. Identificarea abuzului. Înfrângerea temerilor legate de abuz și cererea ajutorului;
- Dezvoltarea spiritului de observație asupra nevoilor semenilor. Dezvoltarea conștiinței de sine și a propriilor acte;
- Conștientizarea pericolului violenței sexuale, prevenirea acestui tip de violență, sesizarea unor astfel acte de violență;
- Dezvoltarea abilităților socio-emoționale pentru creșterea relaționării pozitive. Stimularea comunicării privind interesele comune, a empatiei. Prevenirea comportamentelor de tip bullying prin dezvoltarea acceptării și relaționarea pozitivă.
- Asigurarea ca toți elevii obțin cunoștințe și abilități pentru promovarea non-violentei . Întărirea parteneriatului între instituții cheie în prevenirea și combaterea fenomenelor de violenta. Reducerea semnificativa a formelor de violenta în mediul școlar. Tehnici de apărare în cazurile de agresiune fizica.
- Cunoașterea drepturilor internaționale ale copilului.
- Sublinierea efectelor negative ale abuzurilor de orice tip asupra copiilor și de a promova modele viabile destinate protecției sociale a copilului și familiei.
- Cunoașterea de către elevi a drepturilor lor, conștientizarea de către elevi a situațiilor în care drepturile lor sunt/ nu sunt respectate.
- Stabilirea metodelor pentru combaterea violenței în familie
- Cunoașterea și înțelegerea drepturilor copilului
- Sensibilizarea elevilor supra consecințelor care rezultă din aplicarea unor fapte agresive și antisociale
- Să definească bulliyngul (cyberbulliyngul) prin termeni cheie;
- Informarea elevilor, părinților și cadrelor didactice despre diferitele forme de violență împotriva copiilor (fizică, emoțională, verbală, psihologică sau neglijare).
- Promovarea drepturilor copiilor conform Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. Dezvoltarea competențelor copiilor în recunoașterea situațiilor de abuz și violență.
- Informarea elevilor despre importanța libertății de conștiință, gândire și exprimare ca valori fundamentale ale unei societăți democratice.
Temele vizate au fost următoarele: Prevenirea agresiunii, Prevenirea bullyng-ului informatic, Prevenirea neglijării, Prevenirea abuzurilor din mediul școlar asupra elevilor, Prevenirea traficului de adolescenți, Prevenirea dependenței și a abuzului de substanțe, Prevenirea bullying-lui, Prevenirea discriminării bazate pe motive medicale.
Număr total de elevi participanţi: 393