Mobilitate de formare continua Comenius

Empowerment in ICT Skills : Making Use of Technology Tools

Liliana Airinei
Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”
Piatra-Neamt

Nr. de referinţă: MT-2013-637-004
Contract Comenius nr. 150/25.04.2013

In perioada 01.07 – 05.07.2013 s-a desfășurat, in Saint Julians, Malta, stagiul de formare „Empowerment in ICT Skills : Making Use of Technology Tools”.  Cursul a fost organizat de catre Executive Training Institute, din St Julians, Malta, avand participanti din Romania, Spania, Turcia, Germania si Finlanda.

Scopul cursului a fost ca participantii sa invete si sa experimenteze o serie de instrumente IT interesante, coreland pedagogia cu tehnologia actuala. Sesiunile au fost extrem de practice si au implicat o serie de elemente precum crearea de bloguri, wiki, avatare, site-uri web, etc. Am lucrat impreuna cu ceilalti participanti la diferite  proiecte legate de sesiunile de instruire. Cursul ajuta profesorii sa reflecteze asupra abordarii lor didactice si sa integreze tehnologia in procesul de predare.

Predarea a fost interactiva, cu sesiuni de introducere, ateliere de lucru si proiecte de grup. Participantii au avut un rol activ in toate sesiunile, maximizand utilizarea limbii engleze. Ne-au fost prezentate diverse site-uri web si instrumente tehnologice pe care le-am putea folosi dupa curs. Am creat astfel propriile noastre wiki, blog-uri, site-uri, avatare, webquest-uri, etc.

In timpul cursului, am fost invitati sa reflectam asupra acestuia, sa concepem un plan de actiune pentru dezvoltarea noastra personala, si sa selectam instrumentele si activitatile pe care am dori sa le incercam in propriile noastre clase sau proiecte. Pe site-ul organizatiei de primire, www.ese-edu.com ne-am alaturat grupului participantilor in scopul de a face schimb de idei si pentru a putea comenta planul personal si punerea sa in aplicare. Site-ul permite crearea unei retele si contactul cu formatorii si colegii, precum si cu participantii de la alte cursuri. Mai multe sfaturi si link-uri catre instrumente utile, postate cu regularitate, permit dezvoltarea profesionala continua pentru o lunga perioada de timp dupa incheierea stagiului. Profesori din diferite tari sunt incurajati sa infiinteze propriile lor proiecte europene la clasa, in colaborare cu  profesorii intalniti la aceste cursuri.

După finalizarea activităților de formare organizatorii au propus o serie de vizite la principalele obiective culturale și turistice din Malta: Valletta – capitala Maltei –  Patrimoniu Mondial Unesco, Rabat, Mdina, Insula Gozo.

Acest stagiu,  a reusit sa ma aduca in contact direct cu un grup eterogen, cu diversitatea culturala si lingvistica si mi-a imbogatit atat cunostintele de specialitate cat si cele legate de educatia interculturala si capacitatea de comunicare si interrelationare cu ceilalti participanti, lucru care ma va ajuta in plan personal si profesional si in relatia cu scoala, colectivul ei, comunitatea locala, in abordarea unor strategii de acceptare a diversitatilor culturale cu scopul de a oferi sanse egale tuturor copiilor.

Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul unui mobilităţi individuale de formare continuă Comenius  – Programului de Învăţare pe Parcursul Întregii Vieţi (Lifelong Learning). Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului; ANPCDEFP şi Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.