In zilele 29.04.2011 si 30.04.2011 clasa a IX-A si clasa a IX-a E, sub îndrumarea profesorilor: Alina Baluş, Doina Dumitrașcu, Emilia Lupei si Alina Ursachi au efectuat o excursie de studiu in minunata Perlă a Moldovei – Stațiunea Slănic Moldova.
Itinerarul a fost ales cu grija: Piatra Neamţ-Comaneşti-Dofteana-Slanic Moldova-Izvoare-Salina Târgu Ocna-Piatra Neamț.
Din traseu nu putea sa lipsească vizitarea Palatului Ghika din Comănești.
Următorul obiectiv al excursiei şi cel mai important pentru profilul protecția mediului a fost parcul dendrologic Dofteana, o rezervație științifică formată din peste 660 specii şi varietăți ce se întinde pe o suprafața de 24 ha.
Elevii au aflat că parcul dendrologic Dofteana a fost întemeiat la începutul secolului XX; din punct de vedere forestier, arboretumul constituie un punct de aclimatizare a speciilor exotice şi, mai ales, a speciilor exotice de interes forestier.
Arboretumul Dofteana este proprietatea Inspectoratului Silvic Județean Bacău şi pentru importanţa şi valoarea sa științifică a fost declarat monument al naturii, fiind in evidenţa Academiei României.
Un alt obiectiv vizitat a fost castelul de la Dofteana.
Deosebit de interesante pentru elevi au fost miraculoasele izvoare din Slănic Moldova.
„Daca o cale e mai buna decât alta, atunci fii sigur că e calea naturii!” spunea Aristotel.
Poate ca de aceea oamenii au căutat timp de secole cele mai bune remedii in natura, si le-au găsit. Una dintre minunile naturii, pe lângă frumusețe, este si capacitatea de a vindeca. Iar una dintre principalele atracții pentru care este renumita stațiunea Slănic Moldova o reprezintă chiar izvoarele ce constituie calea naturala de tratament pentru numeroase afecțiuni, printre care cele digestive, ale glandelor anexe, ale aparatului respirator, ale bolilor de nutriție si metabolism.
Următorul obiectiv al excursiei a fost salina Târgu Ocna. Situata in inima Moldovei, pe pitoreasca vale a Trotușului, in perimetrul orașului Târgu Ocna din județul Bacău. Intensitatea golurilor, adevărate catedrale săpate in sare, labirintul galeriilor săpate in mii de metri, biserica sfânta Varvara, sanatoriul, iți creează impresia unui oraș scufundat in adâncuri si redescoperit pentru a fi din nou dăruit.